Enpä ollut ajatellut crossfitiä harrastaessani, ettei kaikille sovi yksi ja ainoa tapa esim. kyykätä, punnertaa, penkata tai tehdä maastavetoa. Enpä ollut ajatellut, että se, ettei mulla voimistelulliset liikkeet onnistu, voisi johtua mun hermostoni vahvuuksista eikä vaan siitä, että oon niin huono niissä. Ei tullut pieneen mieleenkään miten voi auttaa voiman tuotossa esimerkiksi vaan se, minne mä katseeni ohjaan. Ja paljon muuta....
Mistä oikein on kyse?
Toiminnallisen neurotieteen sensomotorisen metodin kautta saadaan tietoon yksilön hermostoon syntymästä koodattuja vahvuuksia. Niiden kautta voi mm. tehostaa juurikin omaa voimantuottoa sekä tukea ylipäänsä toimintakykyä erilaisin asennoin.
Tietyt asennot ja liikkeet hermottavat tiettyjä aivojen osa-alueita ja mikä asento/liike saa aikaan parhaan mahdollisen lihasjäntevyyden eli tonuksen sun kehoosi, kertoo myös sen olevan sun vahvuutesi. Ja tätä vahvuuttasi käyttäen saat aikaa parhaan mahdollisen tuen itsellesi kehoosi ja mieleesi ennen toimintaa (ja sen aikana), tunnetta ja ajattelua.
Miten omat vahvuudet pystyy ottamaan käyttöön?
Jotta vahvuudet ylipäänsä saa tietoonsa, tulee ne testata suoraan kehosta yksinkertaisin liiketestein. Ja siinä piilee myös vastaus otsikon kysymykseen. Juurikin ne testiliikkeet, joista vastaukset vahvuuksista saadaan, ovat niitä joilla myös se oma hermosto on jatkossa aktivoitavissa toimintaan.
On kyse ehkä naurettavankin yksinkertaisista pikkujutuista, millä on kuitenkin ihan valtavan suuri merkitys. Ne eivät vain tehosta voimatuottoa treeneissä vaan niillä voit myös mm. tukea toimintakykyä ylipäänsä ja parantaa vaikkapa ergonomiaa.
Mitä hermostoprofiili kertoo?
Mun hermostoprofiilini koodi on G4.
Se tarkoittaa että olen koordinaatiomalliltani WB eli walking from bottom eli kavereiden kesken bottom. Se tarkoittaa myös sitä, että olen näkökentän frekvenssiltäni LF eli low frequency eli kavereiden kesken low.
Koordinaatiomalli bottom + näkökentän frekvenssi low = motorinen kuva G
Motorinen kuva antaa voimaa ja nopeutta fyysiseen suorittamiseen.
Hermostoprofiilin koodi myös kertoo, että mun motorinen näkökenttäni on oikealla ja olen aktivointijärjestelmältäni myös tämän oikean vahvan näkökentän lisäksi horisontaali.
Motorinen näkökenttä oikea + aktivointijärjestelmä horisontaali ja oikea näkökenttä =kehon orientaatio 4
Hermostoprofiili kertoo myös kumpi hartia on ns. motorinen hartia eli johtaa/aloittaa liikkeen (mulla oikea) sekä millainen on motorinen rytmi eli synnynnäinen rytmi kehon kaikissa liikkeissä (mm. kävely, hengitys - mulla pitkä-pitkä tai lyhyt-lyhyt eli tasainen/symmetrinen).
Jokaiselle näistä neljästä ominaisuudesta on myös vastakohta, joka toimii aivan päin vastoin kuin esimerkiksi minä. Ja jokaista näitä 8 ominaisuutta voidaan yhdistellä 16 eri hermostoprofiiliksi, mikä tarkoittaa sitä, että meillä on 16 erilaista tapaa toimia ja juurikin tuottaa voimaa esimerkiksi salilla omaa hermostoamme aktivoimalla.
Yksi ja ainoa toimintatapa ei siis ole yleisesti valmennuksissa toimiva. Se toimii vain osalle, joiden hermoston synnynnäisiä vahvuuksia se luonnostaan tukee.
Kuinka mä huomioin hermostoni aktivoinnin salilla?
Tässä listattuna asioita mitä mm. hyödynnän omissa salitreeneissäni:
Bottom - lihastyötapa konsentrinen (lihas supistuu/lyhenee) vahva kontakti jaloille ja jalat lähekkäin, paino jalkapohjien keskiosalle (faskian alueelle), jalkaterät hieman auki, voima alhaalta ylös, matalat ja leveät alkuasennot, lihasten etuketjusta kontrolli liikkeisiin, liikkeiden symmetrisyys vahvaa, alaselän notko aktivoi pakarat, pieni lantiokulma, parempi toiminnan kontrolli lähellä kehoa ilman kiertoja, karkeamotoriikka suosiva
Low - leuka neutraalisti keskitasolla ja hieman edessä, katse alaviistoon, hajautettu näkökenttä
Vertikaali - Kapeammat otteet, kyynärpäät lähellä keskivartaloa, suoraviivainen toiminta
Motorinen painopiste - G hermostolla motorinen painopiste on alhaalla lantion alueella (nikamat L5/S1), liike lähtee lantiosta, alueen blokkaaminen esim. painonnostovyöllä heikentää voimantuottoa, alueen tulee pysyä kiristyksistä vapaana, lantio ja rintakehä toimii yhtenevästi "blokkina", helpompi työskennellä kädet lähellä kehon keskilinjaa
Motorinen hartia - oikea hartia aloittaa liikettä, auttaa suunnan hakemisessa ja tarvittaessa tähtäämisessä
Motorinen rytmi - symmetrinen (pitkä-pitkä tai lyhyt-lyhyt), mitä tasaisempi rytmi liikkeissä sitä paremmin mun hermosto on aktivoituneena mukana
Myönnän etten todellakaan muista keskittyä kaikkiin koko ajan ja on ihan liikkeestäkin riippuvaista, mitä osa-alueita omista vahvuuksistani pystyn kulloinkin ottamaan käyttöön. Huomaan usein kun lähden tekemään ensimmäistä liikesarjaa ajattelematta yhtään mitään, niin keho on jotenkin kontrolloimattomampi, "pehmeämpi" ja omalla tavallaan "irrallisemman" tuntuinen musta itsestäni myös välillä. Mutta kun keskityn oman kehoni aktivointiin ennen liikettä ja sen aikana, on tuen tunne ja jämäkkyys aivan eri luokkaa ja voi olla että tulee myös fiilis että olipa ihmeen helppoa nyt tehdä sarjaa.
Mulla esimerkiksi penkissä oon oppinut ottamaan huomioon sen, että selkä on pienesti notkolla, jalat tukevasti maassa varpaat hieman ulospäin, ote tangosta sellainen että kyynärpäät ei ole kaukana kehosta, leuka ei painu liikaa rintakehään (mikä ei oo kovin helppoa penkissä maaten) ja katse ei ole ihan kohtisuoraan kattoon. Ja penkkasin 2,5kg enemmän tänä syksynä uupumuksen (ja taustalla olleen treenitauon) jälkeen, vain 2 kertaa viikossa nykyään kevyemmin treenaten kuin ilman vahvuustietämystä 7 vuotta crossfitiä 3x viikossa aktiivisesti treenanneena.
Pieniä isoja juttuja. Ja niin hiton mielenkiintoista, vai mitä?
Haluisitko sä tietää omat synnynnäiset vahvuudet ja ottaa niitä vaikka just omassa treenauksessasi huomioon? Kurkkaa lisää testausmahdollisuudesta täältä:
Comments