Viikonloppuna tuli valvottua kavereiden häissä ja sen kyllä tuntee. Nukuin vajaa 6h la-su yönä.
Palasinpa tässä pöhnäisessä olossa pohtimaan aikaa entisessä arjessani ympärivuorokautisen asumisyksikön johtajana, kun heräsin töihin aina klo 5.30 (koska halusin aina mukaan aamurapsalle) ja meniin nukkumaan joskus 23.00 (yllättäen plärättyäni puhelinta reilun tunnin myös sängyssä). Silloin unet oli koko ajan 6-7h/yö. Unet oli huonot ja mulle aivan liian lyhyet. Tiedostin sen kyllä, mutta kun en vaan malttanut mennä ajoissa nukkumaan.
Iltaisin ainoa mahis omaan aikaan
Monelle on myös varmaan tuttua, varsinkin pikkulapsiarjessa se, miten se oma aika alkaa sitten, kun lapset on nukkumassa. Niin tuttua mullekin! Silloin oli omien töllöohjelmien aika, silloin kaivettiin salaiset mässypussit ja vietettiin laatuaikaa. Mutta mistä kaikki tää huumaava oma aika oli pois - unesta, jaksamisesta, terveydestä, vireydestä ja oikeastaan myös hyvästä käytöksestä. Musta ainakin tuli lyhytpinnainen ja kiukkuinen äiti-ihminen väsyneenä. Tunnistaako joku muu?
Lopulta tuli aika, kun mä päätin että menen aiemmin nukkumaan, joskus 21.30-22 välillä. Tai ainakin sänkyyn hakemaan unta. Välillä käy myös niin, että teini tulee toivottamaan mulle hyvät yöt, kun olen jo peiton alla. Näin ne roolit vaihtuu! Mutta ah, mä nukun nykyään 8-9 tunnin yöunia! Siinä on 2-3h enemmän unta kuin aiemmin! Ja voin sanoa että toimii mulle.
Sisäinen kello ohjaa vuorokausirytmissä
Varmasti oot huomannut, miten kesän valoisat yöt ja talven pimeät päivät vaikuttavat vireystilaan ja sitä kautta myös sisäiseen kelloon. Vuorokausirytmi ohjaa elimistön toimintoja ja tähän vaikuttaa suuresti myös uni-valverytmi. Voidaan sanoa, että vuorokausirytmi kertoo, mihin aikaan vuorokaudesta on hyvä nukkua ja elimistön sisäinen tasapaino taas kertoo, kuinka paljon.
Kun sä menet nukkumaan oikeaan aikaan suhteessa sun sisäiseen rytmiin, nukut todennäköisesti hyvin ja pitkään. Loma-ajalla unirytmin voi testata: menet nukkumaan silloin kun nukuttaa ja heräät silloin kun heräät. Ilman ulkoisia paineita. Ootko testannut koskaan?
Uni on monimutkainen juttu
Ymmärrän, että uneen vaikuttaa moni muukin asia ja sen kanssa oikeasti voi olla haasteita. Mutta näin yleisesti näitä asioita nyt kirjoittelen. Uni on oikeasti tosi monimutkainen tapahtumaketju.
Unen aikana tapahtuu aivoissa ja kehossa fysiologisia muutoksia. Univaiheet, uni-valverytmi ja unihäiriöt vaikuttavat sisäisen kellomme toimintaan, suorityskykyyn, oppimiseen, käyttäytymiseen, stressinhallintaan, tarkkaavaisuuteen ja kongnitiiviseen toimintaan (tiedon käsittelyä eli havaitsemista, ajattelua ja muistamista) sekä terveyteen.
Huonosti nukuttu yö saa itse kunkin käymään hitaalla; aivot eivät toimi samalla tavalla kuin kunnon unien jälkeen.
Hyvä ja riittävä uni voi olla se taikavoima, joka muuttaa hektisen arjen sujuvaksi ja saa kiireen tunteen katoamaan.
Unen tarve ja arjen kiire
Miksi uni on niin tärkeää arjen jaksamiseen ja kiireen tunteen vähentämiseen?
Univaje on kuin kutsu turhalle draamalle. Silloin pienetkin vastoinkäymiset kasvavat järjettömiin mittasuhteisiin, ja huomaat kiireen tunteen vyöryvän ylitsesi. Kaikki tehtävät tuntuvat mahdottomilta, eikä mikään riitä. Et ole ihminen – olet zombiversio itsestäsi ja asiat, jotka normaalisti olisivat ohimeneviä pieniä ärsytyksiä, saavat aivan liian ison merkityksen.
Kun taas nukut tarpeeksi, aivosi toimivat kuin supertietokone ilman huoltokatkoja. Oot energinen, tehokas ja – mikä tärkeintä – vähemmän altis sille tunteelle, että teet liian vähän ja liian myöhään. Ja kun oot levännyt ja virkeä, osaat suhtautua hankaliin tilanteisiinkin rennommin ja jaksat jopa hymyillä ehkä aamuruuhkassakin.
Joten seuraavan kerran kun tunnet kiireen painavan niskaasi ja riittämättömyyden tunteen hiipivän iholle, pysähdy hetkeksi. Ehkä kaikkein tehokkain tapa selvitä arjen haasteista ei ole se, että painaa sata lasissa eteenpäin vaan se, että antaa itselleen luvan nukkua kunnolla. Jos haluat saada enemmän aikaan päivässä, paras tapa aloittaa on nukkua se yksi tunti lisää yöllä.
Mistä tietää mikä määrä unta itselle riittää?
Yleisesti sanotaan että noin 7–9 tuntia kestävä uni on riittävää ja vähentää stressihormonien, kuten kortisolin, määrää kehossa. Eli kun nukut tarpeeksi, kehosi stressitasot pysyvät kurissa, mikä tarkoittaa, että koet myös vähemmän kiirettä ja riittämättömyyden tunnetta. Käytännössä siis unta voisi kutsua myös luonnon omaksi "stressinpoistajaksi".
Kun olet hyvin levännyt, aikataulut tuntuvat hallittavilta, eikä jokaista tehtävää tarvitse tehdä "eilen". Ehkä huomaat, että kiire ei enää hengitä niskaan samalla tavalla ja hups riittämättömyyden tunne on vaihtunut järkevään to-do-listaan, jonka selvität tyynen tehokkaasti.
Neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walker on todennut joskus näin:
"Jos kotona tapahtuu vesivahinko, vesi leviää kaikkialle. Samoin unenpuute levittäytyy biologisen olemuksen jokaiseen kolkkaan ja nipukkaan, soluihin saakka – ja muuttaa jopa pohjimmaista minuutta eli dna:ta".
Miten paljon myös uni auttaa siinä, että opit tuntemaan juuri sen aidon itsesi! Ja kun tunnet aidon itsesi, tiedät mitä haluat, tarvitset ja kaipaat. Silloin myös onnistuu se arjen priorisointi ja aikataulujenkin hallinta paremmin.
Arjen Oravanpyörästä kohti omaa aikaa - 3 oivallusta arjen rauhoittamiseen
Keskiviikkona 11. 9.2024 klo 18 pidän maksuttoman etävalmennuksen, jonne olet tervetullut kuulemaan miten mä opin tuntemaan itseni paremmin, priorisoimaan arjessa asioita ja oivaltamaan mitä ovat aikataidot ja miten myös sun on noiden oppien kautta mahdollisuus saada omaan arkeesi rauhaa ja aikaa itsellesi. Kurkkaa lisätietoja alla olevasta linkistä ja tuu mukaan!
Comments