Mun mielestä aikaa ei voi hallita.
Vaan sitä, miten aikaa käyttää. Jokaisella on sama 24h vuorokaudessa ja sama 168h viikossa. Määrällisesti. Se ei muutu.
Mutta se tuntimäärä ei toimi meille kaikille samalla tavalla, koska olemme erilaisia. Meidän arki on erilaista. Samoin tarpeet sekä tärkeät asiat. Sisällöllisesti tuntimäärä on meille kaikille erilainen.
Siispä... Jos aikaa ei voi hallita, miten hallita sen käyttöä?
Ajankäytön hallinnan avain olet sä itse
Kyse on siitä, miten sä haluat oman aikasi käyttää.
Mä en itse osannut pysähtyä ennen kuin arki pysäytti mut. Mulla oli omia käsityksiä ja uskomuksia siitä, miten arkea tulisi elää, mistä sen tulisi koostua, mitä siellä olisi hyvä tehdä ja toteuttaa. Vertailin itseäni muihin... jos joku muukin niin minäkin. En osannut olla tyytyväinen siihen mitä mulla oli vaan mulla oli kauhea tarve olla niinkuin muutkin. Tehdä kaikkea niinkuin muut. Olla jotain muuta kuin mä. Elää jonkun toisen tavalla. Ja juuri silloin mä unohdin itseni.
Oot ehkä myös törmännyt siihen, että mietit kuinka jollain onkaan aikaa lukea paljon kirjoja? Kuinka joku ehtiikään käymään 5x viikossa pitkällä lenkillä? Miten jollain onkaan mahdollisuutta käydä niin usein konserteissa tai elokuvissa? Miten joku löytääkään aikaa hengailla vaan kavereiden kanssa? Tai mitä ikinä.
1. Tunne itsesi
Kun opit tuntemaan syvemmin itseäsi ja sitä mitä sä tarvitset ja haluat, silloin opit ajattelemaan asioista toisella tavalla. Opit huomioimana itseäsi. Ja sulle avautuu aivan uudenlainen ymmärrys myös omaan arkeesi ja ajankäyttöösi. Tää vaatii sitä, että olet läsnä itsesi kanssa, ilman häiriötekijöitä ja oikeasti pysähdyt pohtimaan asioita. Hiljennä siis maailman hyörinä ja melu hetkeksi ja keskity itseesi.
Mitä sä oikeasti haluat?
Mitä sä tarvitset?
Mikä sulle on merkityksellistä?
Mikä auttaa sua jaksamaan?
Mistä innostut?
Minkä avulla lataudut ja palaudut?
Mistä nautit?
Mitä näitä sun arjestasi jo nyt löytyy?
Mitä sinne haluaisit lisää?
Mitä haluaisit vähentää?
Viikonloppuna täällä Järvenpäässä oli Power-festivaalit. Näin instassa paljon kuvia, kun kaverit ja naapurit olivat pitämässä hauskaa. Alkuun se kolahti. Miksi mä en ole mukana? Miksi kukaan ei pyytänyt mua? Miksi mä en itse kysynyt ketään? Miksi mä olen vaan kotona?
Kunnes pysähdyin miettimään.... Vaikka muut ovat nauttimassa yhdessäolosta, musiikista ja hyvästä fiiliksestä, ei se tarkoita sitä että mä sitä haluaisin ja tarvitsisin. Nyt ymmärrän, että ihmispaljous ei ehkä olisi ollut pidemmän päälle mua varten. Ja olin tyytyväinen kun kävin rennolla kävelyllä, kuulin livemusiikkia samalla ja sain aikaa olla kotona rauhassa perheen kanssa. Tää on enemmän mua kuin ihmispaljoudet ja festarointi. Miksi ihmessä siis haluta jotain muuta?
Käytin mieluummin aikani siihen, mikä just mua auttaa jaksamaan. Ja sen kannustan myös sut oppimaan!
2. Yksinkertaista arkesi
Ei ole tarkoitus munkiksi ryhtyä ja luostariin muuttaa. Tarkoitus on tarkkailla omaa arkeaan ja sitä, mistä se koostuu ja mitä se pitää sisällään. Omasta arjesta olisi hyvä saada karsittua pois turhia häiriötekijöitä ja päästä keskittymään olennaiseen, siihen itselle tärkeään.
Se voi tarkoittaa esim. someajan vähentämistä, tavaroiden laittamista paikoilleen kotona, väljyyden jättämistä omaan kalenteriin, ylimääräisten juttujen myymistä kirpparilla, kauppakäyntien optimointia 4 kerran sijasta 2 kertaan viikossa tai ehkä vain yhteen harrastukseen keskittymistä.
Usein sanotaan että vähemmän on enemmän. Ajattelenkin sen niin, että sun aivoillasi on tietty kapasiteetti käyttää mm. keskittymistä, muistia ja energiaa eri tilanteissa. Jos sulla on 10 asiaa mielessä, näkyvissä ja tekeillä, silloin näihin kaikkiin kohdistetut aivojen tehotasot on hyvin matalat. Mutta kun keskityt vaikka vain 3 juttuun, silloin sulla om paljon suurempi kapasiteetti olla kyseisessä hetkessä läsnä, muistaa asioita ja oppia uutta sekä jaksaa paremmin.
Itse yksinkertaistin arkeani mm. jättämällä liikunnassa suorittamista vähemmälle. Nykyään 2x viikossa salia ja parit kävelylenkit päälle on mulle aivan riittävä. Mulla ei ole mikään tarve vetää treeniä enää 3-4 kertaa viikossa ja välkisin koittaa vielä änkeä sinne juoksua 2 kertaa (jota oikeastaan inhoan). Oon päässyt tosi hyvin uupumuksen jälkeen takaisin treenirutiiniin kun madalsin omaa rimaani selvästi.
Lisäksi mulla ei ole enää valtavaa tarvetta suunnitella viikonloppuihin paljon etukäteen kaikkea mahdollista, koska "silloinhan just olis aikaa tehdä asioita." Nautin suunnattomasti siitä, että useampi viikonloppu voi iloisena yllätyksenä olla täysin tyhjä ja sinne voi lennosta suunnitella jotain sellaista, mikä juuri siinä hetkessä tuntuu hyvältä.
3. Priorisoi asiat
Kaikki asiat eivät ole yhtä tärkeitä. Usko pois.
Ja se, mikä auttaa sua näkemään mitkä asiat on sulle sun arjessasi tärkeitä, on sun arvosi. Niiden avulla sä pystyt tarkastelemaan sitä, minkälaiseksi haluat omaa arkeasi rakentaa.
Ajoittain on hyvä pysähtyä tarkkailemaan, mistä oma arki oikeasti koostuu ja rakentuu. Mitä asioita sä teet viikon aikana? Mitkä on pakollisia? Mitkä eivät? Mihin sun on mahdollista vaikuttaa ja mihin ei?
Tee selkeä lista asioista, jotka on saatava tehdyksi ja järjestä ne tärkeysjärjestykseen. Priorisoi. Keskity sitten ensin tärkeimpiin ja kiireellisimpiin tehtäviin ja siirry sitten vähemmän tärkeisiin. Ja jätä vaikka kokonaan pois ne, minkä huomaat olevan mahdollisesti vain arjen täytettä ilman sen suurempaa merkitystä.
Sanotaan, että olisi hyvä pohtia jokaiselle päivälle vain 3 asiaa, mitkä haluaa saada tehdyksi. Ja valita sieltä sitten se tärkein, mistä aloittaa. Ja jos ei muita ehdikään, niin ei haittaa. Mutta keskittyy siihen yhteen eniten, niin se tulee taatusti tehtyä ja vielä paremmin kuin montaa asiaa yhtäaikaa säätäen.
Priorisointi ei aina ole helppoa, varsinkaan jos se kaikista tärkein ja kiireellisin juttu olisi esimerkiksi vaikein tai inhottavin tehdä. Olisi niin paljon helpompi tehdä niitä helppoja ja kivoja juttuja, mutta usein ne ei olekaan sitten niitä, mihin olisi ollut hyvä priorisoida. Aina siis omien arvojen mukainen elämä ei ole vain keijupölyä ja yksisarvisia.
Mun priorisointi näkyy arjessa siinä, että viikkotasolla kartoitan tärkeät tehtävät ja valitsen niille omat päivät toteutukseen. Vien asiat perheen yhteiseen sähköiseen kalenteriin, mistä ne on muiden nähtävillä. Varaan niiden ympärille usein myös väljyyttä siirtymiin sekä yllättäville tilanteille. Näin ollen tärkeimmät asiat tulee hoidettua ja mikä parasta, ilman kiirettä.
Askelmerkit kohti arjen rauhaa
12 viikon valmennuksessa ydin on hyvin vahvasti näiden kolmen oivalluksen ympärillä. Valmennuksen aikana kartoitat millaisia arvoja sulla on, kuinka oppia tervettä itsekkyyttä ja päästää irti suorittamisesta, miten oppia priorisoimaan sekä johtamaan omaa arkea jaksaen paremmin.
Valmennus on sulle, joka haluat löytää arkeesi aikaa, jaksamista ja kiireettömyyttä. Haluat rakentaa siitä sellaista, jossa on tilaa myös itsellesi, omille haaveille ja niille tekijöille, jotka tuovat just sulle keveyttä, tasapainoa ja iloa – ilman kiireen ja riittämättömyyden tunnetta.
Valmennuksen aikana meillä on yhteinen alkurupattelu, 6 yksilötapaamista sekä loppurupattelu. Viikkojen aikana mä olen koko ajan sun tavoitettavissasi vain yhden viestin päässä. Viikkoihin sisältyy myös erilaisia tehtäviä sun omat resurssisi huomioiden.
Miltä kuulostaisi, oisko tää juuri sitä, mitä sä tarvitset?
Comments