Ei ole yhtä ja ainoaa tapaa lähteä suunnittelemaan arkea toimivaksi. Sellaiseksi missä on aikaa enemmän niille itsellekin tärkeille asioilla ja jaksaa paremmin. Jos lähtee suunnittelemaan kaikkea vastoin omalle hermostolle ominaista tapaa, juoksee herkästi päin seinää. Väsyy ja turhautuu.
Me kaikki ollaan erilaisia. Meidän hermostot on erilaisia ja ne kertovat, mitkä tavat ajatella ja toimia ovat meille luonnollisimpia. Me mm. motivoidutaan erilaisista asioista, innostutaan eri tavoitteista ja hahmotetaan asioita eri näkökulmista, jotta päästään asioissa edes alkuun. Ja kun nämä jutut on tiedossa on paljon mm. kivempaa ja tehokkaampaa mennä eteenpäin.
Mitä tietoa ja suuntaa hermosto sulle antaa?
Se miten tunnet, näet, koet, havainnoit, ajattelet ja aistit ohjaa löytämään sulle oikeaa tapaa oman arkesi rakentamiseen. Kun tunnistat ja tiedostat näitä omia vahvuuksiasi ja osaat niitä käyttää, tulee arjen palapelin rakentamisestakin helpompaa. Tässä on siis myös kyse itsetuntemuksesta, joka antaa sulle ne suuntaviivat joilla tuet omaa jaksamistasi ja merkityksellisten asioiden toteutumista arjessasi.
Tässä muutama esimerkki, miten hermosto voi olla sun apunasi. Sun tarvitsee vain tunnistaa ja tiedostaa omat vahvuutesi ja ottaa ne arkeesi käyttöön.
Hermoston synnynnäiset vahvuudet muodostavat motorisen kuvan eli hermostotyypin. Sen kautta saadaan tietoon sun parhaat kuormittamattomimmat tavat ajatella, tuntea ja toimia sekä myös se, mikä sua parhaiten sisäisesti motivoi. Hermostotyypit kuvastavat myös 4 erilaista tapaa ottaa vastaan ja käsitellä aisti-informaatiota.
TAVOITE:
Kummat on sulle parempia, pitkän ajan tavoitteet vai lyhyen ajan tavoitteet?
Isoja haaveita voi olla kaikilla, mutta onko ne helpompia hahmottaa ja vievätkö ne eteenpäin isossa vai pienessä kuvassa paremmin, on eroja.
G ja D ovat lyhyen ajan tavoitteiden kannalla, kun taas R ja C pitkän ajan tavoitteiden.
Esimerkiksi: Kun on G tai D on helpompi aamusta miettiä mitä päivän aikana haluaa saada aikaiseksi. Kuinka saadaan sumplittua tänään ruuanlaitto, lasten kuskaukset ja kaupassakäynti? Ei lähdetä yhtään miettimään koko kuukauden juttuja, kunhan saadaan tämä viikko läpi kunnialla. R ja C taas pystyvät pohtimaan laajemmat tavoitteet valmiiksi. Miten lähdetään rakentamaan tän kuun ruokailuja, jotta kasvisten määrää saadaan lisättyä koko ajan enemmän? Miten kannattaa käyttää pesukoneita, jotta sähkölaskua saadaan pienennettyä lähiaikoina enemmän?
SISÄINEN MOTIVAATIO:
Mikä sua motiovoi parhaiten: omat tuntemukset, omat suoritukset vai tieto?
Sisäinen motivaatio kumpuaa silloin, kun tekeminen on kiinnostavaa tai merkityksellistä juuri sulle.
G hermosto motivoituu omiin tuntemuksiin ja suorituksiin perustuen, D hermosto omiin suorituksiinsa, R hermosto omiin tuntemuksiinsa ja C hermosto tietoon perustuen.
Esimerkiksi: R motivoituu varmasti paremmin sellaisesta asiasta, jonka lopputulosta hän pystyy fiilistelemään. Miltä tuntuu, kun oon päässyt tavoitteeseen? Miten mulla olis paras mahdollinen olo kun etenen? Mikä tukis mun hyvää fiilistä? Jos hänelle koettaa syöttää faktaa siitä miksi joku asia pitää toteuttaa jotta se esimerkiksi on kannattavampaa, homma tuskin tulee toimimaan. Tämä taas toimii todella hyvin C:lle.
HAHMOTUS:
Miten sä näet eri tilanteita? Katsotko asioita ensin isossa kuvassa vai yksityiskohtiin keskittyen?
Hahmotuksessa on kyse näkökentän toiminnasta. Toisilla on hajautettu näkökenttä (ensin nähdään kokonaisuus) ja toisilla keskitetty (ensin nähdään yksityiskohta).
G ja R näkevät ensin kokonaisuuden kun taas C ja D yksityiskohdan.
Esimerkiksi: G ja R pystyvät mahdollisesti suunnittelemaan karkeasti koko viikon tai kuukauden kuvioita sen enempää miettimättä mitä milloinkin tarkalleen tapahtuu. Vasta tämän jälkeen he keskittyvät yksityiskohtaisemmin jokaisen päivän pohtimiseen ja näkevät kuinka raamisuunnitelma toimii ja muokkaavat asioita uusiksi tarvittaessa. C ja D mahdollisesti etenevät päivä kerrallaan katsoen aina kyseisen päivän jutut tarkasti ja yksityikohtaisesti. Hiljalleen rakentuu kokonaisuus, jota he tarkkailevat jälkikäteen katsoen, miten se koostui ja tarvitseeko tehdä muutoksia.
Mä olen hermostoltani tyyppi (G), joka tykkää lyhyen ajan tavoitteista, motivoituu sisäisesti omista tuntemuksista sekä suorituksista ja hahmottaa asioita ensin kokonaisuutena ja keskittyy vasta sitten yksityiskohtiin. Tää on auttanut mua mm. suunnittelemaan yrittäjänä mun työviikkoani paremmin. Mulla on karkeat "palkit" jokaiselle työpäivälle suunniteltuna ja ne pyörii kalenterissa kuukaudesta toiseen. Tavoitteet näille palkeille suunnittelen kuitenkin aina maanantaisin jokaiselle viikolle kerrallaan. Motivoidun esimerkiksi niiden aiheiden kirjoittamisesta mihin saan tuoda omaa osaamistani, jakaa ajatuksiani sekä uskon saavani reaktioita ja vastakaikua. Niitä on kiva laittaa kalentesiin. Toisaalta taas pakkopullalta tuntuu kirjanpidolliset jutut, missä sellainen erilainen tietotaito olisi omiaan. Mun on ollut vaikea asettaa itselleni tavoitteita, mutta nyt olen keksinyt siihenkin oman tyylini. Mulle on helpompaa asettaa tavoitteet eri lanseerausten rytmissä eikä koko vuotta kerrallaan.
Miten pääset alkuun?
Jotta vahvuuksia pystyy käyttämään, tulee ne tunnistaa ja tiedostaa. Ja tässä mä autan.
Kun tunnistat oman hermostosi aktiivisuustasoa nostavat asennot ja ajatukset sekä opit niitä käyttämään, keho ja mieli saavat paremman toimintavalmiuden mitä ikinä oletkin tekemässä (toiminta, ajatukset, tunteet) ja selviydyt arjen erilaisista tilanteista vähemmällä kuormituksella. Myös arjen haasteiden kohtaaminen on helpompaa, kun osaat auttaa kehosi yksilöllisesti parhaaseen mahdolliseen toimintavalmiuteen.
Lyhyesti kerrottuna hermostolle tehtävien yksinkertaisten testiliikkeiden kautta saadaan tietoon mm. millä saat hermostosi parhaiten sytytettyä toimintaan alitajunnan tasolla, miten kehosi liikkuu luontaisesti ja saat parhaat tehot itsestäsi irti, miten käytät katsettasi ympäristön havainnointiin ja itsesi aktivointiin, miten toimit toisten ihmisten kanssa parhaiten, millainen asento on kehollesi luonnollisin ja vähiten kuormittava, millaiset asiat ovat sulle tärkeitä, mikä auttaa sua motivoitumaan tai miten tehokkaimmin palaudut.
Haluatko saada tietoosi oman hermostotyyppisi sekä vahvuutesi? Vahvuudet saa esiin helpoilla testeillä, eikä ne tuo mukanaan minkään sorttista jumppavelvoitetta! Käy lukemassa lisää nettisivuilta ja laita viestiä!
Valmennuksiin nämä hermoston vahvuusasiat tuo myös mielettömästi syvyyttä ja myös keinoja päästä paremmin eteenpäin. Lisätietoa valmennuksista pääset lukemaan alla olevasta linkistä!
Vinkvink - Tarjoushintainen ennakkomyynti 12 viikon valmennukseen starttaa 23.9.2024!!
Comments